На 11  април Синята стая към съдебния район на Окръжен

...
На 11  април Синята стая към съдебния район на Окръжен
Коментари Харесай

Синята стая за щадящо изслушване на деца получи артистично дарение за шестата си годишнина

На 11  април Синята стая към правосъдния регион на Окръжен съд – Варна навърши 6 години от основаването си. И напълно инцидентно профилираното помещение за осъществяване на разпити на деца, очевидци, жертви на принуждение или причинители на закононарушения получи като подарък три картини от една млада художничка. Зорница Колева е ученичка в пети клас в главно учебно заведение „ Георги Сава Раковски “ във Варна. Научава за Синята стая от своята майка, която е правосъден чиновник. Нейният брат - Калоян, също художник и възпитаник в Националното учебно заведение по изкуства „ Д. Христов “, подарява своя картина при откриването на профилирано помещение през 2016г. Сега негова сестра взема решение, че може да се раздели с творбите си „ Цветя за мама “, „ Тигър “ и „ Цветно мое “, с цел да сътвори въодушевление в стаята, където се изслушват деца, разбирайки, че нормално това са нейни връстници, които минават през сложни интервали.  

Синята стая има две пространства с обособен вход, свързани с обща стена, част от която е с така наречен венецианско стъкло. В едното помещение влизат децата и съпътстващите ги психолози, педагози, обществени служащи. Обзаведено е като детска стая с място за игра. А картините на Зорница допълват пространството и основават чувството за топлина и уют. От другата страна на венецианското стъкло, посредством екран, разпитът се следи от съдии, прокурори и останалите участници в процеса. Специализираното помещение се изгода взаимно от органите на правосъдната власт във Варна, полицията, Регионалната дирекция „ Социално подкрепяне ”.

Синята стая даде опция, разпитът на невръстен и малолетен очевидец да се прави при отбягване на контакт с обвинения. С този метод, децата жертви бяха приравнени на лица със характерни потребности от отбрана – тези, за които трябват спомагателни средства за отбягване на вторична и повторна виктимизация, заплашване и възмездие, прочувствено или психическо страдалчество, в това число опазване на достойноството по време на разпит.

От основаването й досега в Синята стая са били изслушани над 80 деца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР